Zaklade i filantropija u Hrvatskoj

Zaklade i filantropija u Hrvatskoj

Izvadak iz istraživanja i izvještaja sastavljenog u sklopu AED CroNGO Programa “Zaklade i filantropija u Hrvatskoj”: (izvadak teksta)

NEZAVISNE ZAKLADE

Nezavisne zaklade su one koje nisu osnovane niti se većinom financiraju od strane jedne firme ili državnog tijela. Od 9 nezavisnih intervjuiranih zaklada, Biotehnička zaklada Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta predstavlja jedinstven primjer kako akademska institucija i tvrtke mogu udružiti snage u filantropskoj akciji od obostrane koristi.

BIOTEHNIČKA ZAKLADA PREHRAMBENO – TEHNOLOŠKOG FAKULTETA – Zagreb

Biotehnička zaklada je dobar primjer kako talentirani i uspješni studenti kroz male, ali značajne stipendije osigurane od strane raznih firmi, mogu biti predstavljeni tim firmama kao potencijalni uposlenici. Svake godine su firme osnivači informirani o studentima koji se prijavljuju za stipendije i tako dobivaju uvid u listu najboljih studenata. Također se održavaju godišnja okupljanja na koja su pozvani svi dobitnici stipendija tijekom godina, te se na taj način povezuju prošli i sadašnji dobitnici sa predstavnicima firmi. Počevši od sljedeće godine, zaklada će organizirati godišnje sastanke sa dobitnicima stipendija zaposlenima u različitim firmama kako bi čula njihove dojmove i potakla ih da animiraju svoje firme kao buduće donatore zaklade (ako već nisu donatori). Vidljivo je da je ovakav vid povezivanja koristan svima.

Zaklada je osnovana 1996. godine na inicijativu zaposlenika Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta sa ciljem podupiranja i promoviranja biotehnologije, prehrambene tehnologije, nutricionizma i ekologije. U suradnji sa Fakultetom, osnivači iz navedenih područja su firme: Belupo, Coca-Cola-Amatil, Daruvarska pivovara, Buzet pivovara, Karlovačka pivovara, Pliva, Podravka, Vindija i Zagrebačka pivovara.

Zaklada pruža tri tipa potpore:

  • stipendije za studente Prehrambeno biotehnološkog fakulteta u Zagrebu (iznos: 600 kn mjesečno, jednu godinu);
  • nagrade za postdiplomante na Fakultetu, studenti mogu biti iz područja čitave Hrvatske i različitih dodiplomskih studija (iznos: 5 000 kn)
  • jednokratne pomoći za određene istraživačke projekte (iznos: 3000 Kn).

Tijekom 6 godina otprilike je 60 studenata primilo stipendije, podijeljeno je 10 nagrada i 30 pomoći. Dobitnici stipendija moraju dva puta godišnje priložiti dokaz o uspješnosti studija zakladi. Zaklada obavještava o distribuciji sredstava studente na fakultetu i studentske udruge, te je bila prisutna na Financijskom forumu 2001. godine.

Za zakladu radi 7 volontera u Upravnom odboru, direktorskom mjestu i kao tajnica. Postoji i Odbor koji razmatra molbe i predlaže kandidate Upravnom odboru. Upravni odbor odlučuje o dodjeli sredstava.

Zaklada potpisuje jednogodišnje ili trogodišnje ugovore sa donatorskim firmama. To nisu samo osnivači već i firme kćeri kao i novi donatori poput Klare i Lure od prošle godine. Uključujući te dvije kompanije, donatori u 2003. godini su bili Zagrebačka pivovara, Daruvarska pivovara, Vindija, Podravka, Cedevita, Veterina i Kvasac. Veterina i Kvasac su firme kćeri i zamijenile su Plivu kao donatora.

Zaklada posjeduje oročena sredstva koja nadograđuje svake godine dijelom donacija firmi. Drugi dio donacija odlazi na materijalne troškove, te na stipendije, nagrade i pomoći koji se također djelomično financiraju kamatama od temeljnih sredstava. Oročena sredstva trenutno iznose 350 000 Kn. Zagrebačka banka pruža povoljniju kamatnu stopu na taj iznos, te na taj način pridonosi zakladnoj svrsi.

Cijelokupan izvještaj “Zaklade i filantropija u Hrvatskoj” dostupan je na web stranicihttp://www.aed.hr