Cilj osnivanja

Konstituiranje Biotehničke zaklade PBF-a započelo je u okviru proslave 40. obljetnice (1996. g.) djelovanja ove visokoškolske ustanove u sastavu Sveučilišta u Zagrebu. Zaklada je osnovana u svrhu promicanja biotehnologije, prehrambene tehnologije, nutricionizma i zaštite okoliša s osnovnom namjenom uporabe sredstava kao nagrade, stipendije i potpore najboljim studentima i mladim istraživačima.

Inicijativu za osnivanje Zaklade zajednički su pokrenuli djelatnici Fakulteta i srodne industrije s područja prehrambene tehnologije i biotehnologije.

Velika je uloga kvalitetnih stručnjaka u proizvodnji hrane i procjeni njene nutritivne vrijednosti, u primjeni biotehnoloških metoda pri proizvodnji hrane i lijekova te rješavanju sve većih zahtjeva za očuvanjem okoliša.

Gospodarstvenici izdvajanjem svojih sredstava neposredno potpomažu edukaciju i usavršavanje budućih inženjera, magistara i doktora znanosti, a najbolje i najkreativnije među njima Zaklada preporučuje tvrtkama članicama Zaklade, znanstvenim institucijama i fakultetima kao buduće djelatnike odnosno suradnike.

Zaklada dodjeljuje sredstva samo redovitim i odličnim studentima koji svojim kreativnim rezultatima već i tijekom studija na dodiplomskom i poslijediplomskom studiju mogu pridonijeti gospodarstvu Republike Hrvatske.